Kv.Echo 1 , Stortorget 18-20, Kåkbrinken 2

Dessa välkända byggnader som nu åter ståtligt poserar i sin lyster på Stortorget i Gamla Stan, många fotografer har anammat dess vackra och i ögonfallande ”look” och gjort bl.a vykort mm mm.

Fasadrestaureringen:

Den ut tjänade fasadputsen blästrades bort, sedan högtryckstvättades ytorna, nytt kalkbruk påfördes och fasadytan snutrevs, samt återställande av lister och speglar på Frontespis.Även innergårdarna restaurerades. fasaderna avfärgades sedan med Gotlandskalk som pigmenterades på plats med äkta jordpigment.
Även sten samt kopparplåt och övriga järn och trä detaljer restaurerades med varsamma händer.

Historia:

Tomten är tidigast omnämnd år 1499 och tillhörde då Lasse kanngjutare. Från tidigt 1500-tal och fram till sin död på 1530-talet hade hans svärson, rådmannen och stadens byggmästare Peder Månsson, sitt säteshus här. Månsson var välkänd i staden och byggde troligtvis om eller till huset, som långt efter hans död kallades ”gamle Peder Månssons”.

År 1728 revs det gamla valvet över Solgränd, samma år som huset förvärvades av en perukmakaremästare som skulle komma att äga det i trettiofem år. Möjligen var det också han som byggde på huset och gav det dagens mjukt svängda gavel mot Stortorget. De äldsta beskrivningarna av f.d. Echo 1 finns i handlingar från 1760-talet. Dessa ger en bild av perukmakaremästarens hus.
Text referens: https://www.stadsholmen.se/app/uploads/2018/09/Echo1-FAKTABLAD.pdf

I samarbete med:
AU-Ställning
All Blästring AB
Resa Plåtslageri AB
Skanska Stenkonservatorn
LA Måleri AB

Beställare: AB Stadsholmen https://www.stadsholmen.se/fastigheter/echo-1/
Löptid: Vinter/vår 2019

Det här inlägget postades i Kulturbyggnader, referenser. Bokmärk permalänken.